Thuisblijven

"Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: ik voel mij niet thuis in deze wereld. En dat is er niet beter op geworden door de coronacrisis. Ik heb moeite met voortuintjes die met van die donkergrijze tegels zijn geplaveid, alsof bijen en vlinders er niet toe doen. Het gaat mij aan het hart als ik kapitale, gemeubileerde villa’s zie, die niet worden bewoond. Het stoort mij wanneer mensen maar raak kopen, zonder enig besef dat hun spilzucht de natuur schade berokkent. Het is voor mij een raadsel dat mensen niet beseffen dat wij onderdeel zijn van die natuur.”

Dit vertelde ik onlangs tijdens een therapiesessie bij Marjolein. Al een paar maanden was ik uit balans, voelde mij somber en kreeg vaker last van energieverslindende prikkelgevoeligheid wat mij onrustig maakte. Ze vroeg wat ik nodig heb. 

 

“Ik weet het echt niet meer,” zei ik een beetje wanhopig. “Ik heb al zoveel gedaan om mij beter te voelen. Supplementen, diverse therapieën, workshops, homeopathie, ademhalingsoefeningen, koude training, overwinteren in Spanje en Portugal, shiatsu, massages, noem maar op.”

“Hoe onveiliger jouw brein of zenuwstelsel zich voelt,” vertelde Marjolein, “hoe meer prikkels er binnenkomen. Al die prikkels zijn er om te bepalen of het veilig is. Zij beschermen je voor mogelijk gevaar, zodat je de juiste beslissing kunt nemen. Jouw stresssysteem wordt geactiveerd om te vluchten of te vechten. Je staat ‘aan’. Dit kost veel energie, wat niet erg is als het maar even duurt. Maar als dat continu voortgaat, brand je op. De prikkels blijven binnenkomen, zelfs als je geen energie meer hebt om ze te verwerken.” 

 

“Precies,” beaamde ik, “dat is mijn handicap. Ik heb te dealen met van alles en nog wat: slecht gehoor, overlast van scherpe geluiden, gejaagdheid, acute spanning, vergeetachtigheid, verslechterde concentratie, verwarring waardoor ik de controle dreig te verliezen. Ik zou zo graag luchtiger leven en plezieriger in deze laatste fase van mijn bestaan. Het is zelfs zo ver gekomen dat ik overweeg om medicijnen te slikken. Alsof al die jaren van intensieve spirituele en alternatieve pogingen tot niets hebben geleid.” 

Marjolein vertelde dat de maatschappij erop gericht is de kant te kiezen van farmacie, kooplust, materie; oftewel de buitenkant. “Manipulatieve reclame belooft ons gemak en geluk. Veel mensen geloven dit en consumeren erop los. Anderen twijfelen en weer anderen trekken hun eigen plan. Zij vertegenwoordigen een krachtig energie in onze samenleving die zich steeds verder verspreid. Met name hooggevoelige mensen die moeite hebben om in balans te blijven, raken hierdoor geïnspireerd.”

 

Tot welke groep mensen behoor ik, vroeg ik mij af? Trek ik inderdaad mijn eigen plan? Gaandeweg ons gesprek werd mij helder dat die aandacht op het negatieve mij in een slachtofferrol trekt. Dat inzicht roept onmiddellijk weerzin op. In mijn familie heb ik genoeg ‘slachtofferschap’ meegemaakt. Zodra ik ook maar een flintertje zelfmedelijden waarneem bij iemand, sta ik klaar met mijn oordeel. Zoiets zou ik nooit doen! Ineens begreep ik dat mijn oordeel, verzet en gebrek aan vertrouwen in wezen neerkomen op slachtoffergedrag en tegelijkertijd diens tegenpool: hoogmoed. Beide sijpelen onmerkbaar en subtiel steeds weer mijn systeem binnen. Ik moest denken aan de woorden van Marianne Williamson: ‘Het vereist moed om de scherpe pijn van zelfontdekking te dragen in plaats van de doffe pijn van het onbewuste te kiezen.’

 

Veel van mijn pijn komt voort uit de overtuiging dat ik niet perfect ben. Mijn focus op mijn uitgeputte zenuwstelsel en alle andere beperkingen, op die ‘nare wereld’ om mij heen, bepaalt mijn werkelijkheid en blokkeert de toegang tot mijn hart. Daar heerst aanvaarding en rust. Mijn hart kent geen belemmerende restricties, maar is vol van licht, wijsheid en liefde. In essentie wil ik nergens anders zijn. Want daar, in mijn hart, voel ik mij wel degelijk thuis. 

 

Juni 2022


Comments: 39
 • #39

  Cor Jansen (Friday, 24 June 2022 15:08)

  Mooi stuk Loes.
  Vooral de link met hoogmoed vind ik mooi.
  De 'anderen' doen het altijd fout, is inderdaad een makkelijke manier om niet aan jezelf te denken.
  Maar ondertussen vreet dat wel aan je, en belemmert dat de rust en aanvaarding van het hart.
  Nogmaals Mooi

 • #38

  Gerda. (Tuesday, 21 June 2022 10:24)

  Lieve Loes,

  Wat een mooi geschreven blog, op sommige punten zo herkenbaar.
  Blijf dichtbij jezelf en je hart, daar is voldoende licht, wijsheid en liefde!

  Lieve groet van Gerda

 • #37

  Marjolein de Vries (Tuesday, 21 June 2022 09:39)

  Lieve Loes,

  Wat heb je dit mooi omschreven, een proces van buiten naar binnen, de plek van ons hart, waar alles stil is, waar geen angsten en oordelen zijn, waar zoals je zegt liefde en licht is. Dat allerlaatste wens ik jou toe in jouw leven zodat alles in jou tot innerlijke rust mag komen.

  Liefdevolle lichtgroet,
  Marjolein de Vries

 • #36

  Nelly (Sunday, 19 June 2022 11:59)

  Zo eerlijk, zo kwetsbaar maar tegelijkertijd ook sterk.
  Hartekwaliteiten zijn zo puur!
  Ik wens je er vele�.

 • #35

  Irene (Sunday, 19 June 2022 09:04)

  Lieverd wat een mooi en wijs inzicht..
  Ja ergens ook "hoogmoed" ik herken dit.
  En het alleen voelen hierin.
  Daaronder het hartsverlangen naar verbinding.
  Mooi hoe je afsluit met de rust in je hart.

  Liefs voor jou, mooie gevoelige vrouw

 • #34

  Jürgen (Sunday, 15 May 2022 12:59)

  Hmm, lieve Loes, heel herkenbaar! (Ook de foto, hahaha�) Fijn dat we ons levenspad soms voor een stukje met elkaar mogen delen!������

 • #33

  marjanq (Sunday, 10 April 2022 09:39)

  je eigen hart en je eigen pad volgen...in vertrouwen op de kracht van het " universum"...( of...op God=LIEFDE...)
  mooi levensprincipe!
  doe ik ook al n tijdje...
  we wandelen in dezelfde richting..(.misschien??...).... over dijken en duinen...de levenszee in...!

 • #32

  Marleen (Sunday, 13 March 2022 12:18)

  Ha lieve Loes, heerlijke "eigen"wijze vrouw, dankjewel voor dit blog. Ik heb van je genoten en het is zo waar wat je schrijft, voor mij ook.
  knuffels voor jou, Marleen

 • #31

  John Werkhoven - Spang (Saturday, 12 March 2022 20:49)

  Prachtig weer.
  Uiteindelijk zijn we maar het liggende streepje tussen de twee jaartallen op onze gedenksteen of urn. Het eerste jaartal is een feit, van het tweede jaartal weten we alleen zeker dat het er komt. Je kan dan maar beter zorgen dat je leeft voor dat het zover is.

 • #30

  marjanq (Sunday, 13 February 2022 15:17)

  haha...heerlijk!!
  lekker gek blijven zou ik zeggen!!����
  jammer dat je er zo lang tegen gevochten hebt...
  je bent een prachtmens...toch??!!!!������

 • #29

  Anneke (Sunday, 13 February 2022 14:37)

  Ach lieve gekke Loes,
  Laat ik nu toch erg gek zijn op gekke mensen!
  Ik houd niet zo van normaal, zou dat zo kunnen zijn omdat ik het zelf ook niet ben?
  En als ik dan een normaal iemand tegen het lijf loop wordt tevens ,mijn niet zo gewoon zijn ,zo sterk uitvergroot
  Maar wat herken ik het als je verteld dat het er niet bij horen. Dat doet zo zeer.
  In elk geval : jij hoort bij mij. Dus dan ben je een ieder geval nooit helemaal alleen, en ik ook niet

 • #28

  Marleen (Sunday, 23 January 2022 21:32)

  Lieve Loes, altijd lees ik je verhaal, als je mailtje komt. En dan is het alsof ik jou weer even ontmoet. Helemaal zoals jij bent, een heerlijk mens!! liefs voor jou xxx

 • #27

  John Werkhoven - Spang (Sunday, 23 January 2022 21:11)

  Prachtig! Mooi hoe je dit vertelt. Rust in jezelf vinden in deze woelige tijden is een cadeau waarvan je niet eens wist dat je het zelf had ingepakt.

 • #26

  Henny de Wit (Wednesday, 08 December 2021 12:20)

  Lieve Loes,
  Ik heb erg genoten van je blog. Dank je wel. Blijf vooral schrijven, want dan voel ik mij in asiel bij jou. Een omhelzing. Liefs, Henny.

 • #25

  Mirjam (Monday, 06 December 2021 20:53)

  Wat heerlijk en precies zoals het is en in zo’n vrolijke vorm. Grappig toch.. kabouters.. een staat van zijn die onschuldig is ja. Je hebt het zo goed verwoord, wil ook zo’n kabouter zijn, en dank, we mogen het zijn, op onze (in mijn geval nieuwe - maar in dezelfde omgeving!) eigen plek ☀️❤️☀️

 • #24

  Angela (Monday, 06 December 2021)

  Dankjewel Loes! Ik blijf samen met vele anderen buigen als een rietstengel in mijn meest veilige omgeving.
  Liefs Angela

 • #23

  Robin (Sunday, 05 December 2021 17:02)

  Mooi geschreven, helemaal waar, wijze kabouters

 • #22

  Marleen (Sunday, 05 December 2021 12:29)

  Goh lieve Loes, wat een schitterend verhaal en wat een kunstenaar ben jij als schrijfster. Ik ga mee in deze nieuwe wereld. Dankjewel

 • #21

  Eva (Sunday, 05 December 2021 11:07)

  Geweldige blog, Loes. Ik heb genoten!!!

 • #20

  Irene (Sunday, 05 December 2021 10:32)

  Wat een magisch verhaal lieve Loes,
  Meebewegen ja, en je eigen ruimte daarin zoeken.
  Kwam ook ineens een herinnering in mij op, jou reis in elfen land, die keer dat we samen op reis waren.
  Weet ik nog, jou spelen met de elfen.

  Xx irene

 • #19

  Lia de Haas (Sunday, 03 October 2021 16:25)

  Wat heb je dit prachtig weer gegeven . Heel mooi . Ik heb een kaart getrokken bij Gaia Orakel , en wat denk je " Juwelen van Tranen "

 • #18

  John Werkhoven - Spang (Sunday, 03 October 2021 14:03)

  Wat een eerlijke mooie hartverwarmende blog. Dankjewel!

 • #17

  Helen (nicht) (Sunday, 03 October 2021 09:15)

  Mooi Loes…, wat een rijkdom wanneer je je gedachten en je gevoelens en je ervaringen zo mooi en verhelderend kunt verwoorden… waardoor verdriet en verwarring een plekje vinden in geluk.
  Voor jezelf, maar ook voor je lezers. Prachtig…
  Liefs

 • #16

  Anneke (Sunday, 05 September 2021 14:29)

  Nou Loes, dat lijkt me heftig zeg om dit inderdaad weer even te laten bezinken in je systeem. Ik wens je sterkte maar zo te lezen doe je het ongelooflijk goed in je nieuwe leven. Fijn.
  Lieve groet
  Anneke

 • #15

  Alice van der Steen (Sunday, 05 September 2021 13:40)

  Lieve Loes, kippenvel hoe je dit beschrijft, van het begin tot het eind.
  Ook dit hoort bij het leven, wat prachtig is, volledig handelen op gevoel.
  Dankbaar dat ik je ontmoet heb��
  Liefs Alice ❤️

 • #14

  Je nicht Marion (Sunday, 05 September 2021 13:31)

  Jeetje Loes, zo fijn om weer een blog van je te lezen. Je weet alles zo mooi te beschrijven, ook als je zoiets triests meemaakt.

 • #13

  Nelly (Sunday, 05 September 2021 13:21)

  Wow Loes.....
  Diep respect, loslaten, geen verwachting, alleen in het NU!

 • #12

  Marga Willemse (Monday, 08 March 2021 10:03)

  Wow Loes wat een prachtige ervaringen. Lees er zoveel vertrouwen in het leven in terug. Vanuit het nu. Een Tesla.... en de prachtige blauwe vlinder ontroerd me.
  Veel liefs
  Marga

 • #11

  Helen (nicht) (Tuesday, 09 February 2021 09:42)

  Loes, Loes.. wat schrijf je toch elke keer weer mooi. Ik ga voor jouw blogs zitten en hang aan je lippen tot de laatste zin. En telkens raakt het me weer en voel ik bepaalde emoties (blijdschap, trots, verwondering, het maakt niet uit wat, maar het maakt iets los..).
  Dankje Loes en hopelijk snel weer eens tot ziens én tot knuffels!
  xxx

 • #10

  Irene (Saturday, 06 February 2021 22:19)

  Wat mooi beschreven lieve Loes, jou pad zowel in als uit het dal.
  Fantastische foto ook van jou
  X irene

 • #9

  Inge (Wednesday, 16 December 2020 13:06)

  Hoi Loes,
  dank je voor deze blog. Mooi alweer en oprecht. Nieuwe paden vinden, dat is wat helpend is in het leven. Voor jullie allebei warme en lichte Kerstdagen gewenst! Liefs, Inge

 • #8

  Rinia (Sunday, 08 November 2020 16:59)

  Lieve Loes,

  Wat een prachtige ervaring en wat heb je dit weer mooi opgeschreven. Het kan zo in een boek.
  Mooie foto’s ook, ga vooral zo door, ik geniet van je schrijfkunst.
  Liefs
  Rinia

 • #7

  Alice van der Steen (Sunday, 08 November 2020 07:54)

  Wauw geweldig wat een mooie belevenis, ik ga vanmiddag heerlijk wandelen in het bos en hoop dat ik deze wezens ook mag ontmoeten � wat leuk geschreven lieve Loes heb er nu al zin in,
  liefs Alice �

 • #6

  Lia de Haas (Monday, 06 July 2020 14:54)

  Uit mijn hart gegrepen . Ik vlieg met je mee !!!!!

 • #5

  Peter (Tuesday, 14 January 2020 19:55)

  Hoi Loes,
  Laatst vroeg iemand die ik een 50 jaar niet had gezien, en Peter hoe is jou leven gegaan.
  Ik antwoordde Tja ik heb een hoop geleerd.
  En leren doe je alleen als je het leven oppakt en verdomd veel fouten maakt.
  En uiteraard zijn er dan heel hele hoop mensen die zelden iets hebben ondernomen en totaal geen inleving kunnen opbrengen in een andere aanpak van zaken en met enorm veel kritiek jou kunnen bekritiseren.
  Maar uiteindelijk hebben deze mensen wel jou zogenaamde fouten of manier van aanpak waargenomen en dat komt er op neer dat jij al deze mensen enorm veel geleerd heb.
  En dat is toch ook iets om trots op te zijn.
  Elk mens die je in je leven ontmoet betekent, of heeft iets voor je betekent. ( alleen kom je er vaak te laat achter) groet Peter

 • #4

  Anneke (Monday, 13 January 2020 10:03)

  Hallo lieve Loes, ik zag je nog dansen laatst. Toen was je nog vol energie . Inderdaad zijn de dingen die de maatschappij drijven soms erg ver buiten onszelf. Het is nooit de bedoeling geweest dat we enige contest zouden winnen, het is inderdaad de bedoeling dat we Leven!!
  We vergeten het allemaal wel eens hoor, dus val je zelf niet hard.
  Je doet het immers fantastisch !
  Wow ik kan jullie gewoon voelen in je verhaal, heerlijk tussen de ezels.
  Veel liefs en een dikke kus
  Anneke

 • #3

  José (Saturday, 09 November 2019 13:42)

  Lieve Loes,
  Je boek in een adem uitgelezen, wat een bijzonder verhaal inspirerend moedig en soms herkenbaar.
  Zeer mooi en openhartig geschreven voor mij ben jij een echte Held!

  Geniet van het succes het komt jou !

  p.s
  de spreuk van deze week van Brené Brown geeft mij weer nieuwe kansen om te groeien dank zij jou lieve Loes wat wordt ik daar blij van!!!
  Heb een fijn weekend en graag weer tot maandagochtend.

 • #2

  Ria Nijman (Wednesday, 02 October 2019 22:21)

  Loes, ik heb je boek gelezen en binnen 3 dagen uit! Wilde door, nieuwsgierig. Heel goed geschreven en te lezen. Sommige dingen herkenbaar, ook hoe ik jou kende en misschien juist niet kende. Boeiend en enorm blij dat het leven je nu echt toe lacht, jij je echt goed voelt. Lieve groet uit Limmen.

 • #1

  José (Sunday, 28 April 2019 12:23)

  Lieve Loes, wat heb je weer een mooie blog geschreven! Het leven dat dieren en mensen doorgeven met alle kwetsbaarheid die daarbij hoort. Soms is het een kind die je los moet laten en waar de adem je in de keel kan stokken van spanning of het goed gaat. En soms is het een levenswerk dat het licht ziet en de wereld in gaat. Omringd door alle liefde en zorg . Wat een herkenbaarheid, dank je wel Loes.
  Je boek wordt prachtig! En ook dat zal weer veel herkenbaarheid geven.

Je bevrijden van het bekende heet sterven – pas dan leef je echt

 

Krishnamurti 

 

 

 

 

Als het bordje Glimlach

voor de ingang hangt,

is de tuin niet te bezoeken.

Designed by Ed&Loes