Als de dood…


Tijdens de coronacrisis hebben de media ons bang gemaakt voor een virus dat snel om zich heen greep. Verspreidde de liefde maar zo snel. De angst voor ziekte, leed, tegenspoed of kritiek als we het anders doen, voerde de boventoon. We willen zekerheid en voorbereid zijn op alles. Het liefst weten we nu al dat onze toekomst rooskleurig is. Bull-shit! 

 

Bijna twintig jaar geleden las ik een boek van iemand die een bijna-doodervaring heeft beleefd. Het zette mijn wereld op z’n kop. Hier spreekt iemand die aanvaardt dat dit aardse leven tijdelijk is. Haar verhaal gaat over lichttunnels, een overweldigende liefdevolle energie die je meeneemt naar omgevingen vol magische kleuren, hemelse muziek en schitterende natuur miljoenen keren mooier dan mijn tuin. Tijdens het lezen voelde ik hartkloppingen van een diep en zuiver begrijpen. “Maar,” zo vragen mensen mij wel eens, “hoe weet je nu zo zeker dat dit waar is?” Sorry, lieve mensen, maar daar heb ik geen woorden voor. Het is een ijzersterk oer-weten, waarvoor onze taal helaas te beperkt is. 

 

De dood bestaat niet. We treden uit ons lichaam en ons bewustzijn gaat over naar een andere dimensie. Talloze mensen die een bijna-doodervaring hadden, zullen dit beamen. De wetenschap neemt hen niet serieus. Ze bezitten een wijsheid die nauwelijks valt uit te leggen. Toch groeit de aandacht voor de ervaringen van mensen die tijdens een hartstilstand een uittreding hebben meegemaakt. Tijdens deze soms luttele minuten vingen ze een glimp op van wat wij het ‘hiernamaals’ noemen. Een overdonderende beleving die alles wat ze tot dan toe hadden meegemaakt in een geheel ander licht zet. Na deze bijna-doodervaring zijn ze niet bang meer om te sterven en weten tot in hun diepste vezels dat dit leven bedoeld is om te ervaren en liefde te delen. Welk doel ze ook stellen, deze mensen leven in harmonie met wat is en zijn vrij van angst, schuld of spijt.

Tijdens de coronacrisis sloten mensen zich op, werden de ouderen en zwakkeren vastgehouden in tehuizen en werkte het zorgsysteem naarstig om uit alle macht sterfte te voorkomen. Het leven hing soms letterlijk aan draden en slangen. Mensen werden volgestopt met medicijnen, ademden geen buitenlucht in, zagen geen natuur en nog meer van dit soort ellende. De kwaliteit van het leven wordt vervangen door kwantiteit. We zijn als de dood, waardoor we niet meer zelf kunnen bepalen wat goed voor ons is. In mijn ogen worden we gelukkiger als we het heft in eigen handen nemen in plaats van de verantwoording voor ons leven over te laten aan anderen. Veelzeggend in dit verband vind ik wat viroloog Marion Koopmans onlangs in een interview in de Volkskrant zei over haar fascinatie voor virussen. “(…) het is allemaal onderdeel van het herstellen van ecosystemen. Want dat is wat virussen doen. Als er steeds meer mensen en steeds meer dieren steeds dichter op elkaar komen te zitten, komt er toename van het risico op virusinfecties, wat voor een soort natuurlijk herstel van het evenwicht zorgt.” Met andere woorden: je houdt de natuur niet tegen.

 

Het overgaan naar een andere dimensie is voor mij een bevrijding van dit leven. Dat betekent niet dat ik het hier niet naar mijn zin zou hebben, begrijp mij goed. Het leven wordt alleen maar vermakelijker naarmate ik ouder word. Nog even oefenen en ik kan glimlachen als iemand mijn eigenzinnigheid veroordeelt. Wel betekent het dat als ik ziek zou worden ik niet aan allerlei draadjes en slangetjes ga liggen, geen idiote hoeveelheden medicijnen tot mij neem en al helemaal niet mijzelf ga opsluiten. Dan sterf ik nog liever. Overigens geloof ik dat ik minstens 96 jaar zal worden. Maar mocht dat niet het geval zijn en je maakt mee dat ik eerder aftaai dan jij, kom dan op het grote feest. Want dan vlieg ik gelukzalig naar huis.

 

juli 2020

 


Comments: 17
 • #17

  Lia (Monday, 04 May 2020 15:54)

  Weer mooi geschreven . Zo sta ik er dus ook (nog steeds) in. Ik was net bij een vriendin , zij is zo bang ,en blijft alles poetsen , al kijk je er maar naar .Goed dat je weer bent begonnen met les geven . Ik ga ook naar yoga . Met nog 1 persoon , de rest gaat via skype , niet mijn ding.
  Ik ben benieuwd hoever we bij je volgende blog zijn . Hopelijk is het dan wat gezelliger
  Liefs ,
  Lia

 • #16

  Sandra Koot (Saturday, 04 April 2020 23:17)

  Heel mooi Loes, dankjewel ��

 • #15

  Henny de wit (Saturday, 14 March 2020 14:23)

  Super mooie blog Loes, diep doorvoelt, kan helemaal met je mee. Heb er van genoten. En ben blij voor jou dat het goed met je gaat en dat je het fijn hebt gehad in Portugal. Liefs en tot ziens. Henny.

 • #14

  Nelly (Sunday, 09 February 2020 09:20)

  Lieve Loes,
  Fijn te lezen dat alle emoties er mogen zijn en de balans daarin groeiende is.
  Wens je vele oases van rust en balans,
  ook in het hier en nu.
  Dikke knuffel�

 • #13

  Sandra (Saturday, 08 February 2020 23:45)

  Wat mooi Loes ��

 • #12

  Alice van der Steen (Saturday, 08 February 2020 10:16)

  Lieve Loes, wat prachtig verteld wat heerlijk dat het goed gaat met jou. Heerlijk genieten en voelen in Portugal en het verhaal over de prachtige ezels daar moest ik wel even om huilen zo liefdevol, wij kunnen zoveel leren van alle prachtige dieren op aarde veel liefs, ��

 • #11

  Peter (Tuesday, 14 January 2020 19:55)

  Hoi Loes,
  Laatst vroeg iemand die ik een 50 jaar niet had gezien, en Peter hoe is jou leven gegaan.
  Ik antwoordde Tja ik heb een hoop geleerd.
  En leren doe je alleen als je het leven oppakt en verdomd veel fouten maakt.
  En uiteraard zijn er dan heel hele hoop mensen die zelden iets hebben ondernomen en totaal geen inleving kunnen opbrengen in een andere aanpak van zaken en met enorm veel kritiek jou kunnen bekritiseren.
  Maar uiteindelijk hebben deze mensen wel jou zogenaamde fouten of manier van aanpak waargenomen en dat komt er op neer dat jij al deze mensen enorm veel geleerd heb.
  En dat is toch ook iets om trots op te zijn.
  Elk mens die je in je leven ontmoet betekent, of heeft iets voor je betekent. ( alleen kom je er vaak te laat achter) groet Peter

 • #10

  Anneke (Monday, 13 January 2020 10:03)

  Hallo lieve Loes, ik zag je nog dansen laatst. Toen was je nog vol energie . Inderdaad zijn de dingen die de maatschappij drijven soms erg ver buiten onszelf. Het is nooit de bedoeling geweest dat we enige contest zouden winnen, het is inderdaad de bedoeling dat we Leven!!
  We vergeten het allemaal wel eens hoor, dus val je zelf niet hard.
  Je doet het immers fantastisch !
  Wow ik kan jullie gewoon voelen in je verhaal, heerlijk tussen de ezels.
  Veel liefs en een dikke kus
  Anneke

 • #9

  marjanq (Sunday, 08 December 2019 08:00)

  mooi verhaal Loes!
  jaaa...dat steeds " getest " worden...dat herken ik zo goed ook...
  je krijgt steeds situaties ...waarin je op nieuw de kans krijgt om je kracht en eigenwaarde te versterken...juist door allerlei "plagerijtjes" van t universum...
  ik denk dat ik soortgelijke processen als jij heb meegemaakt...
  grappig..ik heb dus nog niet eens je boek kunnen lezen.. maar uit jouw bovenstaand verhaal herken ik al veel...
  en...ik geniet ook zo intens van mijn warme holletje...binnen!
  hou vol lieverd!... je bent een prachtmens!!
  tot gauw ziens hoop ik weer!!

 • #8

  Alice van der Steen (Saturday, 09 November 2019 19:30)

  Super leuk geschreven verhaal en helemaal waar.
  Ik doe het al redelijk goed maar na deze wijze les ga ik nog beter mijn best doen en misschien wel een compost hoop creëren �
  Dank je Loes❤️

 • #7

  José (Saturday, 09 November 2019 13:42)

  Lieve Loes,
  Je boek in een adem uitgelezen, wat een bijzonder verhaal inspirerend moedig en soms herkenbaar.
  Zeer mooi en openhartig geschreven voor mij ben jij een echte Held!

  Geniet van het succes het komt jou !

  p.s
  de spreuk van deze week van Brené Brown geeft mij weer nieuwe kansen om te groeien dank zij jou lieve Loes wat wordt ik daar blij van!!!
  Heb een fijn weekend en graag weer tot maandagochtend.

 • #6

  Ria Nijman (Wednesday, 02 October 2019 22:21)

  Loes, ik heb je boek gelezen en binnen 3 dagen uit! Wilde door, nieuwsgierig. Heel goed geschreven en te lezen. Sommige dingen herkenbaar, ook hoe ik jou kende en misschien juist niet kende. Boeiend en enorm blij dat het leven je nu echt toe lacht, jij je echt goed voelt. Lieve groet uit Limmen.

 • #5

  Ruud (Sunday, 18 August 2019 20:21)

  Erg inspirerend om te lezen . Moedig om je zelf zo bloot te geven .
  Zeer bijzonder
  Ruud

 • #4

  José (Sunday, 28 April 2019 12:23)

  Lieve Loes, wat heb je weer een mooie blog geschreven! Het leven dat dieren en mensen doorgeven met alle kwetsbaarheid die daarbij hoort. Soms is het een kind die je los moet laten en waar de adem je in de keel kan stokken van spanning of het goed gaat. En soms is het een levenswerk dat het licht ziet en de wereld in gaat. Omringd door alle liefde en zorg . Wat een herkenbaarheid, dank je wel Loes.
  Je boek wordt prachtig! En ook dat zal weer veel herkenbaarheid geven.

 • #3

  Helen (nicht) (Sunday, 21 April 2019 22:42)

  Mooi en herkenbaar...
  Dankje, fijn dat je dit deelt.
  Veel liefs xxx

 • #2

  Rinia (Sunday, 21 April 2019 21:53)

  Lieve Loes,

  Wat mooi verwoord. Je beschrijft alles zo mooi en zo echt.

  Liefs
  Rinia

 • #1

  Ineke Ratsma (Sunday, 21 April 2019 17:57)

  Lieve Loes, Dank weer voor je mooi blog. Telkens weer zo herkenbaar voor mij alleen jij schrijft het zo mooi op. De titel van je boek is pakkend. Ben zo benieuwd en nieuwsgierig naar wat je hebt geschreven. Ik wacht rustig af tot het de wijde wereld in komt. Liefs Ineke

Hans Reijgwart (Sunday, 16 June 2019 14:05)

Hallo Loes,
Ik volg je blog met veel belangstelling. Het is mij inmiddels wel duidelijk dat ik nu met een andere Loes te maken heb, dan bij onze laatste ontmoeting. Ik heb het gevoel dat je uitstekend in je vel zit - als een vis in het water. Ik ben zeer benieuwd naar je boek, met name het gedeelte over onze gezamenlijke werkgever, die toch eigenlijk de aanzet heeft gegeven tot de persoon die je nu bent.
Een verzoek: zou je op je mailinglist ... willen zetten? Dit is een vriendin van ons die vergelijkbare problemen heeft gehad en die ik jou mail altijd doorstuur.
Liefs en groetjes,
Hans

Je bevrijden van het bekende heet sterven – pas dan leef je echt

 

Krishnamurti 

 

 

 

 

Als het bordje Glimlach

voor de ingang hangt,

is de tuin niet te bezoeken.

Designed by Ed&Loes