Winterslaap


Starend naar het vuur in de houtkachel van ons Portugese winterhuisje overdenk ik het afgelopen jaar. De vlammen slaan wild om zich heen. Mijn gedachten keren naar binnen. Het jaar 2020 was het jaar van ‘zíjn’. Voor het eerst had ik geen plannen, geen voornemens, behalve dat ik niets hoefde. Laat maar gebeuren wat gebeuren moet. Tijdens sombere buien is dergelijk vertrouwen nauwelijks op te brengen. Dan voel ik mij een nietsnut en gaat het leven aan mij voorbij. Als ik mij beter voel, weet ik dat mijn gedachten onherroepelijk als energie beladen met liefde of met angst de wereld in gaan. Ook al doe ik helemaal niets.

 

Het afgelopen jaar werd ik mij er dieper van bewust dat liefde de wereld in sturen puur te maken heeft met gedachten en woorden. Dankzij het prachtige boekje van Don Miquel Ruiz, The Voice of Knowledge, leerde ik kijken naar wat ik geloof, wat waar is en wat niet. Welke woorden zend ik uit, maar vooral, welke intentie zit daarachter?

 

Het is grappig dat de doe-modus nog sterk in mijn systeem zit. In mijn dagboek schrijf ik vooral wat ik gedaan heb, terwijl het juist de kunst is om je bewust te zijn van jouw gedachten en woorden die je gebruikt om jezelf te uiten of wil doorgeven aan de ander. De rust die ik voel door even stil te staan voordat ik woorden formuleer, doet mij bijzonder goed. Een wederkerend sereen moment. Geduld oefenen wordt beloond: mijn energie is gestegen en ik val niet meer zomaar in slaap als ik ’s middags een boek wil lezen. 

 

Alleen is mijn lijf (nog) niet gewend aan de kou. Tijdens de winter ben ik stijf en stram waardoor ik geen lange wandelingen kan maken. De korte dagen hebben invloed op mijn dag-nachtsysteem en ik slaap veel vanwege de lange nachten. Net als de beer of de egel geef ik mij over aan een vorm van winterslaap. Zonder te voelen dat ik een luilak ben of dat al het amusement aan mij voorbijgaat, maar met intenties dat ik het leven lief heb en luister naar wat essentieel is. Door puur de flow van de seizoenen te volgen, lukt het mij te ontspannen en doet mijn body minder pijn. 

Een winterslaap kan ik overigens aanbevelen. Zeker in deze tijd waar de regels ons verhinderen contact met anderen te hebben. De feestdagen doorbrengen zonder de sociale vreugde is ongewoon voor veel mensen. Dat en passant ook het vuurwerk in één klap verboden wordt, is wel een feest voor het milieu en voor mij. Wat we er ook van mogen vinden, door de omstandigheden worden we gedwongen de rust te zoeken. Knus met onze huisgenoten of misschien zelfs in je eentje. Kun je dan vriendjes zijn met jezelf? Zo ja, dan is het geen enkel probleem om deze winter in alle stilte door te komen. Zo nee, dan is er werk aan de winkel. Waar zit de onrust? Wat voel je allemaal in jouw lijf? Welke gedachten gaan er door je heen? Kun je dat observeren? Zie je welke invloed dat heeft op jouw leven? Een mooi voornemen voor het nieuwe jaar: wees vooral lief voor jezelf.

 

In Nederland is de sfeer enigszins kribbig door een tweespalt tussen mensen. Aanhangers van de steeds strengere maatregelen enerzijds en de groep critici aan de andere kant. Gelukkig zitten er vele kilometers tussen mij en deze twee kampen die allebei om evenveel aandacht vragen. Hier bij het warme haardvuur is het vredig en wordt de rust door niets verstoord. Ook al ben ik hier samen met mijn lief, ik heb genoeg aan mijzelf. Van hieruit wens ik jou een heilzaam, rooskleurig en inspirerend 2021. Waarin we ruimdenkend worden en tegelijkertijd respect behouden voor andere zienswijzen. In alle liefde!

 

Dan draai ik mij nu nog even om en ga verder met mijn winterslaap.

 

Januari 2021


Comments: 29
 • #29

  Helen van Houts (Monday, 04 January 2021 12:42)

  Lieve Loes
  Het ziet er heerlijk uit, jullie Portugees paradijsje. Maar inderdaad, belangrijker is dat je in harmonie bent met jezelf. Dat heb je weer prachtig omschreven.
  Ook voor jou en je lief de allerbeste wensen voor 2021.
  Veel liefs
  Helen , je nichie �

 • #28

  Nelly (Sunday, 03 January 2021 15:39)

  Alle goeds voor jou in 2021!
  Ook hier zijn de liefdevonkjes nog steeds volop aanwezig�.

 • #27

  Inge (Wednesday, 16 December 2020 13:06)

  Hoi Loes,
  dank je voor deze blog. Mooi alweer en oprecht. Nieuwe paden vinden, dat is wat helpend is in het leven. Voor jullie allebei warme en lichte Kerstdagen gewenst! Liefs, Inge

 • #26

  Rinia (Sunday, 08 November 2020 16:59)

  Lieve Loes,

  Wat een prachtige ervaring en wat heb je dit weer mooi opgeschreven. Het kan zo in een boek.
  Mooie foto’s ook, ga vooral zo door, ik geniet van je schrijfkunst.
  Liefs
  Rinia

 • #25

  Alice van der Steen (Sunday, 08 November 2020 07:54)

  Wauw geweldig wat een mooie belevenis, ik ga vanmiddag heerlijk wandelen in het bos en hoop dat ik deze wezens ook mag ontmoeten � wat leuk geschreven lieve Loes heb er nu al zin in,
  liefs Alice �

 • #24

  Selwyn Strijker (Wednesday, 14 October 2020 08:06)

  en Zó is het!

 • #23

  Gerda van www.madamerenarde.nl (Sunday, 04 October 2020 22:02)

  Dag lieve Loes,
  Ik ben geraakt door jouw mooi geschreven verhaal.
  Ik heb veel inspiratie opgedaan sinds 2 jaar bij Marlon van https://www.innerselftraining.nl/vrije-betaling, en vond haar vrije betaling regeling zo mooi dat ik dit overgenomen heb op mijn website, i.o.m. Marlon. Toen ik het haar vertelde, zei ze: "Prima dat je het overneemt van mij maar let op!! Koppel jouw eigenwaarde niet aan het bedrag wat mensen betalen." Wat een mooie waarschuwing, en wat sluit dit mooi aan bij jouw verhaal. Mooie levenslessen, ik ben dankbaar.
  warme groet
  Gerda

 • #22

  Rinia (Sunday, 06 September 2020 10:43)

  Lieve Loes, wat ontzettend mooi- en eerlijk geschreven. Je bent een prachtmens�.

 • #21

  Alice van der Steen (Sunday, 02 August 2020 13:22)

  Zo mooi en lief geschreven, fantastisch de natuur met alles wat er bloeit en groeit ik kom graag een kopje kruiden thee bij jou drinken als het gelegen komt, lieve groeten Alice van der Steen ���

 • #20

  Rinia (Sunday, 02 August 2020 10:42)

  Lieve Loes,

  Wat prachtig geschreven, je bent ook zo’n mooi en lief mens. Ik geniet van je blogs.

 • #19

  John (Monday, 06 July 2020 22:21)

  Prachtig beschreven Loes. Fijn om er net zo in te staan.

 • #18

  Lia de Haas (Monday, 06 July 2020 14:54)

  Uit mijn hart gegrepen . Ik vlieg met je mee !!!!!

 • #17

  Lia (Monday, 04 May 2020 15:54)

  Weer mooi geschreven . Zo sta ik er dus ook (nog steeds) in. Ik was net bij een vriendin , zij is zo bang ,en blijft alles poetsen , al kijk je er maar naar .Goed dat je weer bent begonnen met les geven . Ik ga ook naar yoga . Met nog 1 persoon , de rest gaat via skype , niet mijn ding.
  Ik ben benieuwd hoever we bij je volgende blog zijn . Hopelijk is het dan wat gezelliger
  Liefs ,
  Lia

 • #16

  Sandra Koot (Saturday, 04 April 2020 23:17)

  Heel mooi Loes, dankjewel ��

 • #15

  Henny de wit (Saturday, 14 March 2020 14:23)

  Super mooie blog Loes, diep doorvoelt, kan helemaal met je mee. Heb er van genoten. En ben blij voor jou dat het goed met je gaat en dat je het fijn hebt gehad in Portugal. Liefs en tot ziens. Henny.

 • #14

  Nelly (Sunday, 09 February 2020 09:20)

  Lieve Loes,
  Fijn te lezen dat alle emoties er mogen zijn en de balans daarin groeiende is.
  Wens je vele oases van rust en balans,
  ook in het hier en nu.
  Dikke knuffel�

 • #13

  Sandra (Saturday, 08 February 2020 23:45)

  Wat mooi Loes ��

 • #12

  Alice van der Steen (Saturday, 08 February 2020 10:16)

  Lieve Loes, wat prachtig verteld wat heerlijk dat het goed gaat met jou. Heerlijk genieten en voelen in Portugal en het verhaal over de prachtige ezels daar moest ik wel even om huilen zo liefdevol, wij kunnen zoveel leren van alle prachtige dieren op aarde veel liefs, ��

 • #11

  Peter (Tuesday, 14 January 2020 19:55)

  Hoi Loes,
  Laatst vroeg iemand die ik een 50 jaar niet had gezien, en Peter hoe is jou leven gegaan.
  Ik antwoordde Tja ik heb een hoop geleerd.
  En leren doe je alleen als je het leven oppakt en verdomd veel fouten maakt.
  En uiteraard zijn er dan heel hele hoop mensen die zelden iets hebben ondernomen en totaal geen inleving kunnen opbrengen in een andere aanpak van zaken en met enorm veel kritiek jou kunnen bekritiseren.
  Maar uiteindelijk hebben deze mensen wel jou zogenaamde fouten of manier van aanpak waargenomen en dat komt er op neer dat jij al deze mensen enorm veel geleerd heb.
  En dat is toch ook iets om trots op te zijn.
  Elk mens die je in je leven ontmoet betekent, of heeft iets voor je betekent. ( alleen kom je er vaak te laat achter) groet Peter

 • #10

  Anneke (Monday, 13 January 2020 10:03)

  Hallo lieve Loes, ik zag je nog dansen laatst. Toen was je nog vol energie . Inderdaad zijn de dingen die de maatschappij drijven soms erg ver buiten onszelf. Het is nooit de bedoeling geweest dat we enige contest zouden winnen, het is inderdaad de bedoeling dat we Leven!!
  We vergeten het allemaal wel eens hoor, dus val je zelf niet hard.
  Je doet het immers fantastisch !
  Wow ik kan jullie gewoon voelen in je verhaal, heerlijk tussen de ezels.
  Veel liefs en een dikke kus
  Anneke

 • #9

  marjanq (Sunday, 08 December 2019 08:00)

  mooi verhaal Loes!
  jaaa...dat steeds " getest " worden...dat herken ik zo goed ook...
  je krijgt steeds situaties ...waarin je op nieuw de kans krijgt om je kracht en eigenwaarde te versterken...juist door allerlei "plagerijtjes" van t universum...
  ik denk dat ik soortgelijke processen als jij heb meegemaakt...
  grappig..ik heb dus nog niet eens je boek kunnen lezen.. maar uit jouw bovenstaand verhaal herken ik al veel...
  en...ik geniet ook zo intens van mijn warme holletje...binnen!
  hou vol lieverd!... je bent een prachtmens!!
  tot gauw ziens hoop ik weer!!

 • #8

  Alice van der Steen (Saturday, 09 November 2019 19:30)

  Super leuk geschreven verhaal en helemaal waar.
  Ik doe het al redelijk goed maar na deze wijze les ga ik nog beter mijn best doen en misschien wel een compost hoop creëren �
  Dank je Loes❤️

 • #7

  José (Saturday, 09 November 2019 13:42)

  Lieve Loes,
  Je boek in een adem uitgelezen, wat een bijzonder verhaal inspirerend moedig en soms herkenbaar.
  Zeer mooi en openhartig geschreven voor mij ben jij een echte Held!

  Geniet van het succes het komt jou !

  p.s
  de spreuk van deze week van Brené Brown geeft mij weer nieuwe kansen om te groeien dank zij jou lieve Loes wat wordt ik daar blij van!!!
  Heb een fijn weekend en graag weer tot maandagochtend.

 • #6

  Ria Nijman (Wednesday, 02 October 2019 22:21)

  Loes, ik heb je boek gelezen en binnen 3 dagen uit! Wilde door, nieuwsgierig. Heel goed geschreven en te lezen. Sommige dingen herkenbaar, ook hoe ik jou kende en misschien juist niet kende. Boeiend en enorm blij dat het leven je nu echt toe lacht, jij je echt goed voelt. Lieve groet uit Limmen.

 • #5

  Ruud (Sunday, 18 August 2019 20:21)

  Erg inspirerend om te lezen . Moedig om je zelf zo bloot te geven .
  Zeer bijzonder
  Ruud

 • #4

  José (Sunday, 28 April 2019 12:23)

  Lieve Loes, wat heb je weer een mooie blog geschreven! Het leven dat dieren en mensen doorgeven met alle kwetsbaarheid die daarbij hoort. Soms is het een kind die je los moet laten en waar de adem je in de keel kan stokken van spanning of het goed gaat. En soms is het een levenswerk dat het licht ziet en de wereld in gaat. Omringd door alle liefde en zorg . Wat een herkenbaarheid, dank je wel Loes.
  Je boek wordt prachtig! En ook dat zal weer veel herkenbaarheid geven.

 • #3

  Helen (nicht) (Sunday, 21 April 2019 22:42)

  Mooi en herkenbaar...
  Dankje, fijn dat je dit deelt.
  Veel liefs xxx

 • #2

  Rinia (Sunday, 21 April 2019 21:53)

  Lieve Loes,

  Wat mooi verwoord. Je beschrijft alles zo mooi en zo echt.

  Liefs
  Rinia

 • #1

  Ineke Ratsma (Sunday, 21 April 2019 17:57)

  Lieve Loes, Dank weer voor je mooi blog. Telkens weer zo herkenbaar voor mij alleen jij schrijft het zo mooi op. De titel van je boek is pakkend. Ben zo benieuwd en nieuwsgierig naar wat je hebt geschreven. Ik wacht rustig af tot het de wijde wereld in komt. Liefs Ineke

marjanq (Monday, 04 May 2020 07:51)

mooi verhaal Loes...en heel herkenbaar!!
ik volg ook mijn eigen wijsheid...
en geniet enorm..van nix meer hòeven...en helemaal mijn eigen tijd indelen...doen waar ik alleen zelf zin in heb...met in acht nemen van afstand...
zelfs op bezoek bij mijn kleindochtertje..in hun tuin...op afstand!!!...is al n paar keer mogelijk gebleken...��
maar...ik mis wel heel erg...dat ik haar dan niet mag knuffelen...��
dat is het enige nadeel voor mij persoonlijk nu..
ik hoop..en bid..dat deze crisis wel een kentering brengt..
dat we nu vanuit solidariteit met elkaar gaan leven..en niet meer met alleen maar dollartekens in de ogen 
en..dat we weer gaan zòrgen ..voor moeder aarde..ipv haar uitbuiten.
fijn dat je gewoon doorgaat met je lessen in de duinen..Loes!
bizonder!!
hou vol allemaal!!
liefs, marjanq

 

Hans Reijgwart (Sunday, 16 June 2019 14:05)

Hallo Loes,
Ik volg je blog met veel belangstelling. Het is mij inmiddels wel duidelijk dat ik nu met een andere Loes te maken heb, dan bij onze laatste ontmoeting. Ik heb het gevoel dat je uitstekend in je vel zit - als een vis in het water. Ik ben zeer benieuwd naar je boek, met name het gedeelte over onze gezamenlijke werkgever, die toch eigenlijk de aanzet heeft gegeven tot de persoon die je nu bent.
Een verzoek: zou je op je mailinglist ... willen zetten? Dit is een vriendin van ons die vergelijkbare problemen heeft gehad en die ik jou mail altijd doorstuur.
Liefs en groetjes,
Hans

 

Je bevrijden van het bekende heet sterven – pas dan leef je echt

 

Krishnamurti 

 

 

 

 

Als het bordje Glimlach

voor de ingang hangt,

is de tuin niet te bezoeken.

Designed by Ed&Loes