Wat doet liefde?


Vlak voordat er maatregelen werden getroffen tegen het coronavirus nam ik na zeer lange tijd weer eens deel aan een Opstellingendag Systemisch werken. Deze keer als deelnemer zonder thema, maar met een aantal vragen voor mijzelf: Hoe kan ik meebewegen in de groep? Voor welke rol of persoon word ik gevraagd? Wat betekent dit voor mij?

 

Het was een grote groep, zo’n dertig mensen. Zes van hen hadden een thema. Verschillende rollen werden gespeeld en doorvoeld. In de tweede sessie werd ik gevraagd voor de rol ‘het onvervulde verlangen van de vader’. Hoe voelt dat als het leven van een vader een geheel andere kant opgaat dan hij wenst? “Ik wil weg hier”, zei ik tegen de trainer en keek naar buiten. Daar moet ik zijn, de weide wereld intrekken zonder verplichtingen. Maar de ziel bepaalt uiteindelijk welke weg ik te gaan heb. Liefde zorgt ervoor dat ik die weg ga. Of ik wil of niet. 

 

Samen met een andere vrouw werd ik gevraagd om achter een jonge vrouw, die zich niet gewenst voelde op deze wereld, te staan om haar liefdevolle veiligheid te bieden. Daarna kwamen een jong echtpaar naast de trainer zitten met als thema: wij hebben allebei verschillende normen en waarden die wij onze kinderen mee willen geven; het lukt niet om dit samen te voegen. Het werd druk op de representantenvloer: twee mensen voor henzelf, drie voor de normen en waarden die ze inzetten, twee kinderen. 

“Wat ontbreekt nu nog?” vroeg de trainer quasi onschuldig. Juist. Liefde. 

“Zoek iemand voor de Liefde.”

De prachtige, jonge vrouw wees direct naar mij en vroeg aan haar partner of hij het ermee eens was. Met kloppend hart liep ik, in de hoedanigheid van Liefde, naar de andere representanten. 

“Ga eerst maar zitten”, zei de trainer, “en keer naar binnen. Voel van binnenuit waar jij wilt staan of je wilt verplaatsen.” Na even te hebben gezeten, liep ik om de groep representanten heen en probeerde een ingang te vinden maar vond die niet. Op het moment dat de twee kinderen bij elkaar werden gezet, verademde ik. 

“Wat voel je?” vroeg de trainer aan mij. 

“Een enorme opluchting dat die twee weer bij elkaar zijn.”

Ik wilde verder lopen maar voelde veel weerstand. Daarop bleef ik, de Liefde, staan. 

“Hoe is het met de Liefde?” 

“Het stroomt niet”, zei ik. “Ik voel veel blokkades.” 

Het werd duidelijk dat deze twee mensen erg veel op hun bordje hebben genomen, drukke banen, buitenshuis bezigheden, kinderen enzovoort, waardoor zij uit elkaar dreigden te groeien. Er was geen tijd en aandacht voor de Liefde.

Mijn optreden hield mij lange tijd bezig. Had ik het goed gedaan? Had ik het anders moeten doen? Het antwoord weet ik. Dit is het. Het is niet anders. Want, wat doet Liefde? Liefde verbindt en opent onze ogen. Liefde is vertrouwen dat wat er gebeurt in ons leven volkomen juist is. Liefde maakt dat we kalm aanvaarden wat er op ons pad komt.

 

Nu wij geconfronteerd worden met het coronavirus, waartegen maatregelen getroffen worden, zie ik dat het wellicht een weldaad is voor dit jonge echtpaar. Kinderen thuis van school, lege agenda’s en misschien wel allebei of één van de twee thuis werken? Zou het kunnen zijn dat er dan meer aandacht is voor elkaar en dat de Liefde weer gaat stromen?

 

In deze tijd van verandering en transformatie worden we geconfronteerd met onszelf. Laten we ons beïnvloeden door de angst voor het virus en door de maatregelen die ons worden opgelegd? De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. Angst staat tegenover Liefde. Zijn we in staat om door de angst te gaan en Liefde te voelen? Wanneer ik in de ogen van mijn grote Liefde kijk, beneemt dat voor even mijn adem. Zo machtig kan het gevoel van Liefde zijn. 

 

Met Liefde kijk ik naar mijn tuin. De natuur die haar eigen gang gaat en zich door niets en niemand laat tegenhouden. Daar bén ik, voel dat ik één ben met de tuin en dat mijn Liefde stroomt voor de tere knoppen en het gras dat groeit. Onze kwetsbaarheid komt bovendrijven, wanneer we ons realiseren dat wat we al die tijd als vanzelfsprekend hebben ervaren, in een oogwenk voorbij kan gaan. Hoe goed heb je het met jezelf? Zonder alle plichten, verantwoordelijkheden en entertainment aan de buitenkant? Geniet vanuit de binnenkant en voel met je hart dat je één bent met jezelf. Als de Liefde stroomt, krijg je een heldere kijk op de wereld. Precies zoals het is.

 

Wij Zijn Liefde!

 

April 2020

 


Comments: 16
 • #16

  Sandra Koot (Saturday, 04 April 2020 23:17)

  Heel mooi Loes, dankjewel ��

 • #15

  Henny de wit (Saturday, 14 March 2020 14:23)

  Super mooie blog Loes, diep doorvoelt, kan helemaal met je mee. Heb er van genoten. En ben blij voor jou dat het goed met je gaat en dat je het fijn hebt gehad in Portugal. Liefs en tot ziens. Henny.

 • #14

  Nelly (Sunday, 09 February 2020 09:20)

  Lieve Loes,
  Fijn te lezen dat alle emoties er mogen zijn en de balans daarin groeiende is.
  Wens je vele oases van rust en balans,
  ook in het hier en nu.
  Dikke knuffel�

 • #13

  Sandra (Saturday, 08 February 2020 23:45)

  Wat mooi Loes ��

 • #12

  Alice van der Steen (Saturday, 08 February 2020 10:16)

  Lieve Loes, wat prachtig verteld wat heerlijk dat het goed gaat met jou. Heerlijk genieten en voelen in Portugal en het verhaal over de prachtige ezels daar moest ik wel even om huilen zo liefdevol, wij kunnen zoveel leren van alle prachtige dieren op aarde veel liefs, ��

 • #11

  Peter (Tuesday, 14 January 2020 19:55)

  Hoi Loes,
  Laatst vroeg iemand die ik een 50 jaar niet had gezien, en Peter hoe is jou leven gegaan.
  Ik antwoordde Tja ik heb een hoop geleerd.
  En leren doe je alleen als je het leven oppakt en verdomd veel fouten maakt.
  En uiteraard zijn er dan heel hele hoop mensen die zelden iets hebben ondernomen en totaal geen inleving kunnen opbrengen in een andere aanpak van zaken en met enorm veel kritiek jou kunnen bekritiseren.
  Maar uiteindelijk hebben deze mensen wel jou zogenaamde fouten of manier van aanpak waargenomen en dat komt er op neer dat jij al deze mensen enorm veel geleerd heb.
  En dat is toch ook iets om trots op te zijn.
  Elk mens die je in je leven ontmoet betekent, of heeft iets voor je betekent. ( alleen kom je er vaak te laat achter) groet Peter

 • #10

  Anneke (Monday, 13 January 2020 10:03)

  Hallo lieve Loes, ik zag je nog dansen laatst. Toen was je nog vol energie . Inderdaad zijn de dingen die de maatschappij drijven soms erg ver buiten onszelf. Het is nooit de bedoeling geweest dat we enige contest zouden winnen, het is inderdaad de bedoeling dat we Leven!!
  We vergeten het allemaal wel eens hoor, dus val je zelf niet hard.
  Je doet het immers fantastisch !
  Wow ik kan jullie gewoon voelen in je verhaal, heerlijk tussen de ezels.
  Veel liefs en een dikke kus
  Anneke

 • #9

  marjanq (Sunday, 08 December 2019 08:00)

  mooi verhaal Loes!
  jaaa...dat steeds " getest " worden...dat herken ik zo goed ook...
  je krijgt steeds situaties ...waarin je op nieuw de kans krijgt om je kracht en eigenwaarde te versterken...juist door allerlei "plagerijtjes" van t universum...
  ik denk dat ik soortgelijke processen als jij heb meegemaakt...
  grappig..ik heb dus nog niet eens je boek kunnen lezen.. maar uit jouw bovenstaand verhaal herken ik al veel...
  en...ik geniet ook zo intens van mijn warme holletje...binnen!
  hou vol lieverd!... je bent een prachtmens!!
  tot gauw ziens hoop ik weer!!

 • #8

  Alice van der Steen (Saturday, 09 November 2019 19:30)

  Super leuk geschreven verhaal en helemaal waar.
  Ik doe het al redelijk goed maar na deze wijze les ga ik nog beter mijn best doen en misschien wel een compost hoop creëren �
  Dank je Loes❤️

 • #7

  José (Saturday, 09 November 2019 13:42)

  Lieve Loes,
  Je boek in een adem uitgelezen, wat een bijzonder verhaal inspirerend moedig en soms herkenbaar.
  Zeer mooi en openhartig geschreven voor mij ben jij een echte Held!

  Geniet van het succes het komt jou !

  p.s
  de spreuk van deze week van Brené Brown geeft mij weer nieuwe kansen om te groeien dank zij jou lieve Loes wat wordt ik daar blij van!!!
  Heb een fijn weekend en graag weer tot maandagochtend.

 • #6

  Ria Nijman (Wednesday, 02 October 2019 22:21)

  Loes, ik heb je boek gelezen en binnen 3 dagen uit! Wilde door, nieuwsgierig. Heel goed geschreven en te lezen. Sommige dingen herkenbaar, ook hoe ik jou kende en misschien juist niet kende. Boeiend en enorm blij dat het leven je nu echt toe lacht, jij je echt goed voelt. Lieve groet uit Limmen.

 • #5

  Ruud (Sunday, 18 August 2019 20:21)

  Erg inspirerend om te lezen . Moedig om je zelf zo bloot te geven .
  Zeer bijzonder
  Ruud

 • #4

  José (Sunday, 28 April 2019 12:23)

  Lieve Loes, wat heb je weer een mooie blog geschreven! Het leven dat dieren en mensen doorgeven met alle kwetsbaarheid die daarbij hoort. Soms is het een kind die je los moet laten en waar de adem je in de keel kan stokken van spanning of het goed gaat. En soms is het een levenswerk dat het licht ziet en de wereld in gaat. Omringd door alle liefde en zorg . Wat een herkenbaarheid, dank je wel Loes.
  Je boek wordt prachtig! En ook dat zal weer veel herkenbaarheid geven.

 • #3

  Helen (nicht) (Sunday, 21 April 2019 22:42)

  Mooi en herkenbaar...
  Dankje, fijn dat je dit deelt.
  Veel liefs xxx

 • #2

  Rinia (Sunday, 21 April 2019 21:53)

  Lieve Loes,

  Wat mooi verwoord. Je beschrijft alles zo mooi en zo echt.

  Liefs
  Rinia

 • #1

  Ineke Ratsma (Sunday, 21 April 2019 17:57)

  Lieve Loes, Dank weer voor je mooi blog. Telkens weer zo herkenbaar voor mij alleen jij schrijft het zo mooi op. De titel van je boek is pakkend. Ben zo benieuwd en nieuwsgierig naar wat je hebt geschreven. Ik wacht rustig af tot het de wijde wereld in komt. Liefs Ineke

Hans Reijgwart (Sunday, 16 June 2019 14:05)

Hallo Loes,
Ik volg je blog met veel belangstelling. Het is mij inmiddels wel duidelijk dat ik nu met een andere Loes te maken heb, dan bij onze laatste ontmoeting. Ik heb het gevoel dat je uitstekend in je vel zit - als een vis in het water. Ik ben zeer benieuwd naar je boek, met name het gedeelte over onze gezamenlijke werkgever, die toch eigenlijk de aanzet heeft gegeven tot de persoon die je nu bent.
Een verzoek: zou je op je mailinglist ... willen zetten? Dit is een vriendin van ons die vergelijkbare problemen heeft gehad en die ik jou mail altijd doorstuur.
Liefs en groetjes,
Hans

Je bevrijden van het bekende heet sterven – pas dan leef je echt

 

Krishnamurti 

 

 

 

 

Als het bordje Glimlach

voor de ingang hangt,

is de tuin niet te bezoeken.

Designed by Ed&Loes