Gaat het niet zoals het moet, dan moet het zoals het gaat

 

Mijn website is nu een maand in de lucht. Heerlijke, positieve reacties gekregen die mij motiveren om hiermee verder te gaan. Met de lente in het vooruitzicht is dat geen enkel probleem. Want het zonnetje wordt steeds warmer en de vogels laten zich meer horen. 

 

Met dit in het achterhoofd komen er allerlei plannen voor de tuin in mij op. De eerste ‘werkdag’ met mijn tuinmaatje zit er weer op. Wij genoten van het opruimen van wat niet gecomposteerd is en het vrijmaken van de grond, zodat de planten weer opnieuw kunnen groeien.

 

Het is net als ons lijf dat weer vrijgemaakt wordt voor schone energie en nieuwe inzichten. Afknippen van dode takken en stengels. Het eerste onkruid op de paden verwijderen. Ons lijf heeft ook die voorjaarsschoonmaak nodig. Het heeft de aandacht nodig. Vanzelf voel je wat er wel en niet weg kan. Oude overtuigingen, oude pijn of oude emoties kunnen opgeruimd worden. Om plaats te maken voor het nieuwe dat ons verder helpt in onze ontwikkeling. 

 

Maar dan komt zomaar de winter in alle hevigheid terug. Het vriest zelfs weer en de wind maakt het voor het gevoel nog kouder. Dus… toch maar niet alles weghalen en opruimen, want de vogels hebben het oude materiaal nodig om er insecten uit te halen en de grond heeft het nog nodig om de prille zaadjes die op het punt staan te ontkiemen, niet te laten bevriezen. 

 

Als mijn computer dan ook nog eens internetproblemen geeft en het veel te lang duurt voordat het verholpen wordt, weet ik genoeg. Time out. Het voorjaar is verder weg dan ik dacht en daar heb ik mij maar aan over te geven. Net als alles in de natuur gaat het helemaal haar eigen gang. Ons lichaam geeft precies hetzelfde aan. Over lichaam, natuur en computer hebben we geen zeggenschap. Liefde, rust en aandacht is alles wat ze nodig hebben. Niet alles in één keer willen opruimen. Stap voor stap blijven voelen wat nodig is en alleen dat loslaten wat overbodig is geworden. De rest volgt vanzelf.

 

Overgave. Ik geef mijzelf over aan de natuur. Want ik weet dat de natuur precies doet wat nodig is. Ons denken meent het nog wel eens beter te weten. Maar de natuur is helemaal goed. Precies zoals het moet zijn. Juist in de stilte van niets hoeven of niets kunnen, hebben we de gelegenheid om ons denken te onderzoeken. Wat wil het echt? Dat is dan ook goed voor mij.

 

De rust is er weer. Ik hoef helemaal niets te plannen. De computer wordt gemaakt op het juiste moment. De natuur roept mij vanzelf. Mijn lijf luistert mee. In de stilte en de rust kan ik dat feilloos horen.

 

maart 2018

 

 

 

Als het bordje Glimlach

voor de ingang hangt,

is de tuin niet te bezoeken.

Designed by Ed&Loes