Taichi & Qigong

Bewegen is de basis van gezondheid

De eeuwenoude meditatieve bewegingstherapieën Taichi & Qigong bevorderen een lang, gezond leven en helpen je lichaam en geest in balans te brengen. De technieken zijn gebaseerd op de Taoïstische Yin-Yang-filosofie en werken met Chi, de universele levensenergie. Het is lekker bewegen in de buitenlucht.

 

Qigong

Qigong betekent ‘energiewerk’. Het is de kunst om Chi (energie) te gebruiken ter ondersteuning van gezondheid en vitaliteit. ‘Qi’ staat voor levensenergie en ‘gong’ voor discipline, oefening en doorzettings-vermogen. Qigong is bijzonder uitgebreid en bestaat onder meer uit technieken voor ademhaling, meridianen, drukpunten, sierlijke bewegingen, meditatie, zelfmassages en andere manieren om met energie te werken. Doorgaans zijn de bewegingen langzaam, gracieus, gelijkmatig op basis van ontspanning, zonder brute kracht. Tijdens visualisaties leert de geest om energiestromen te volgen. De oefeningen eisen totale aandacht en bewustzijn. De beste samenvatting van Qigong is: mediteren in beweging.

 

Taichi

Taichi is afgeleid van Qigong. Taichi helpt om lichamelijk, spiritueel en mentaal fit en soepel te blijven. Zonder grote krachtsinspanning richten de oefeningen zich op vrijwel alle spieren, pezen, gewrichten en gewrichtsbanden. Anders dan bij Qigong vinden de Taichi-oefeningen hun oorsprong in de gevechtskunst.

 

Waarom Taichi & Qigong?

Het voortdurend geconcentreerd, gecoördineerd, langzaam, vloeiend en aaneengesloten uitvoeren van de oefeningen leidt tot diepe ontspanning. De betere ademhaling en toenemende Qi (levensenergie) heffen blokkades op waardoor de Qi weer vrij kan stromen. Lichaam en geest komen in balans wat de weg opent naar een goede gezondheid. De Qi wint aan kracht bij intensieve oefening, botten en spieren worden sterker, de coördinatie verbetert en het incasseringsvermogen wordt groter. Kortom, je staat letterlijk en figuurlijk steviger in je schoenen!

 

De lessen van Taichi en Qigong zijn geschikt voor iedereen, jong, oud, zwak of sterk.

 

Workshop?

Als rustmoment tijdens een lange vergadering, training- of familiebijeenkomst is een workshop Taichi & Qigong zeer geschikt. Na ruim een uur oefenen komt vanzelf weer energie vrij om verder te kunnen. Neem contact met mij op voor het bespreken van de mogelijkheden. 

Wanneer?

Iedere maandagochtend voor 10.00 uur verzamelen we bij Johanna's Hof in Castricum. Vandaar lopen we naar een rustig plekje in de duinen. Daar zet ik een blikje bij een boom, waar een donatie in gedaan kan worden. Indicatie:  € 5,- per keer. Dit geld wordt besteed aan Stichting War Child en SOS Kinderdorpen. De lessen duren ongeveer 5 kwartier. Na de les kunnen we met elkaar een kopje koffie of thee drinken bij Johanna’s Hof. Vaak ontstaan daar hele fijne en inspirerende gesprekken.

 

Welkom!

 

 

 

 

 

Als het bordje Glimlach

voor de ingang hangt,

is de tuin niet te bezoeken.

Designed by Ed&Loes