Taichi & Qigong

Bewegen is de basis van gezondheid

De eeuwenoude meditatieve bewegingstherapieën Taichi & Qigong bevorderen een lang, gezond leven en helpen je lichaam en geest in balans te brengen. De technieken zijn gebaseerd op de Taoïstische Yin-Yang-filosofie en werken met Chi, de universele levensenergie. Het is lekker bewegen in de buitenlucht.

 

Qigong

Qigong betekent ‘energiewerk’. Het is de kunst om Chi (energie) te gebruiken ter ondersteuning van gezondheid en vitaliteit. ‘Qi’ staat voor levensenergie en ‘gong’ voor discipline, oefening en doorzettings-vermogen. Qigong is bijzonder uitgebreid en bestaat onder meer uit technieken voor ademhaling, meridianen, drukpunten, sierlijke bewegingen, meditatie, zelfmassages en andere manieren om met energie te werken. Doorgaans zijn de bewegingen langzaam, gracieus, gelijkmatig op basis van ontspanning, zonder brute kracht. Tijdens visualisaties leert de geest om energiestromen te volgen. De oefeningen eisen totale aandacht en bewustzijn. De beste samenvatting van Qigong is: mediteren in beweging.

 

Taichi

Taichi is afgeleid van Qigong. Taichi helpt om lichamelijk, spiritueel en mentaal fit en soepel te blijven. Zonder grote krachtsinspanning richten de oefeningen zich op vrijwel alle spieren, pezen, gewrichten en gewrichtsbanden. Anders dan bij Qigong vinden de Taichi-oefeningen hun oorsprong in de gevechtskunst.

 

Waarom Taichi & Qigong?

Het voortdurend geconcentreerd, gecoördineerd, langzaam, vloeiend en aaneengesloten uitvoeren van de oefeningen leidt tot diepe ontspanning. De betere ademhaling en toenemende Qi (levensenergie) heffen blokkades op waardoor de Qi weer vrij kan stromen. Lichaam en geest komen in balans wat de weg opent naar een goede gezondheid. De Qi wint aan kracht bij intensieve oefening, botten en spieren worden sterker, de coördinatie verbetert en het incasseringsvermogen wordt groter. Kortom, je staat letterlijk en figuurlijk steviger in je schoenen!

 

De maandaggroep bestaat uit een kleine vaste kern waar alle anderen in passen. Iedereen bepaalt zelf op welke maandag de Taichi & Qigong weer beleefd wil worden. Dus iedere maandag wisselt de groep van samenstelling. Als je geen of weinig ervaring hebt met Taichi & Qigong is het goed om te weten dat niets moet. Je bent niets verplicht. Alleen jij weet wat goed voor jou is. Ik doe alle oefeningen voor. Door regelmatig te oefenen, zal het steeds makkelijker gaan. Maar ook vanaf de eerste les zal je zien dat het niet moeilijker is dan dat je het zelf maakt. Voor iedereen geldt: Geniet ervan. Buitenlucht en de natuur doen prachtig werk. Het is puur en weldadig.

Wanneer?

Iedere maandagochtend rond 10.00 uur lopen we naar een rustig plekje in de duinen, in de buurt van Johanna's Hof in Castricum. Daar zet ik een blikje bij een boom, waar een donatie in gedaan kan worden. Indicatie:  € 5,- per keer.  Is dit teveel voor jou? Geen probleem. Je betaalt naar vermogen. Dit geld wordt besteed aan Stichting War Child en SOS Kinderdorpen. De lessen duren ongeveer 5 kwartier. Na de les kunnen we met elkaar een kopje koffie of thee drinken bij Johanna’s Hof. Vaak ontstaan daar hele fijne en inspirerende gesprekken. Geef je voor alle zekerheid op bij Loes. dan wacht ik op je bij het bankje voor Johanna's Hof.

 

Waag de sprong en voel je welkom!

 

 

 

 

 

De natuur heeft geen haast

 

en toch komt alles af

 

Designed by Ed&Loes