Je oogst wat je gezaaid hebt

De nazomer is de oogsttijd. Voordat de herfst begint en we net als de bomen kunnen loslaten wat we niet meer nodig hebben, gaan we eerst binnenhalen, zodat we goed en gezond de winter door komen. 

 

Mijn appelboom geeft dit jaar onwijs veel appels. Hoe langer de appels in de boom blijven hangen, hoe dikker en kleurrijker ze worden. Na drie jaar tuinieren weet ik nu dat ik zo snel mogelijk de rotte appels uit de boom moet halen, opdat zij de gezonde appels niet aantasten. Ook heb ik gelezen dat de appels niet te dicht op elkaar mogen hangen, omdat ze ruimte nodig hebben om te groeien.

 

Het is net als ons eigen leven. Wanneer we mensen tegenkomen die een ziekelijke of negatieve energie verspreiden, vooral veel klagen en zeuren of misschien zelfs agressief reageren op jouw zienswijze, deinzen we terug. We maken een terugtrekkende beweging om weg te komen van die nare energie. Het liefst zo snel mogelijk, want we zouden erdoor aangetast kunnen worden. Om onze eigen energie gezond te houden, hebben ook wij ruimte nodig. Dat is goed zorgen voor onszelf.

 

Mijn tuin is mijn lust en mijn leven (al ervaar ik dat niet altijd zo; zie mijn vorige blog). Al mijn liefde kan ik in mijn tuin stoppen en daar doe ik veel voor. Mijn composthoop zie ik in een paar maanden transformeren tot prachtige zwarte aarde die ik in de herfst geef aan alle planten, struiken en bomen voor extra voeding. Ik zie mijn tuin alleen maar mooier en gezonder worden. Dat gevoel is soms euforisch. Wanneer ik mijn tuin rondkijk, ervaar ik de hemel op aarde. Tijdens het geven van de Taichi & Qigong lessen kan ik hetzelfde voelen. Wow, wie ben ik dat ik aan zoveel glimlachende mensen les mag geven? En wat is fijn om aan de koffietafel onze ervaringen met elkaar uit te wisselen. Laatst zag ik, tijdens de wandeling die ik na de les altijd maak, twee ijsvogels over het duinmeer vliegen. Dan voel ik het geluk golven in mijn lijf. 

 

Wat ik heb gezaaid – soms al jaren geleden – oogst ik nu. Deze heerlijke, zonnige zomer heeft mij veel energie gegeven en de vele zwempartijen in zee, ook nu nog, met de soms enorme hoge en krachtige golven, zorgen ervoor dat ik mij sterker voel dan de laatste tien jaar. Met deze energie ga ik meer wandelen en fietsen en als ik mij zo goed voel, raak ik gemotiveerd om nog gezonder te gaan eten. Nu eet ik, van jongs af aan, bijna geen vlees en het liefst groente en fruit. Daar blijf ik slank bij en regelmatig complimenteren mensen mij met hoe jong ik er uitzie voor mijn leeftijd. Tja, ik weet het… ‘Het is moeilijk bescheiden te blijven, wanneer je zo goed bent als ik...' 😅

 

Iedere week lees ik de nieuwsbrief van Juglen Zwaan (ahealthylife.nl) waarin hij vertelt over hoe je het beste gezond kunt eten. Vaak beschrijft hij waarom je beter biologisch kunt kopen, omdat de chemische stoffen die gebruikt worden om de groenten snel te kunnen verkopen, niet gezond zijn. Juglen heb ik hoog staan. Alles wat hij schrijft onderbouwt hij stevig en hij nuanceert regelmatig diverse beweringen. Toch is hij niet mijn goeroe. Bij alles wat hij schrijft voel ik bij mijzelf of het resoneert in mijn hart. Voelt dat voor mij ook zo? Spreekt datgene waar hij het over heeft, mij aan? Zo niet, dan hoef ik er niets mee. 

 

Iedereen kan een leraar zijn, maar een goede leraar is niet iemand die je volstopt maar iemand die het beste uit jezelf naar boven brengt. Dat kan alleen als je open staat en luistert naar jezelf. Zo zou ik heel graag willen vertellen hoe het komt dat ik mij nu zo gelukkig voel. Ik kan je haarfijn uitleggen welke zaadjes ik allemaal, soms al lang geleden, gezaaid heb. Dat ik nu zoveel prachtige vruchten pluk waar ik intens van geniet. Maar de grote vraag is, geldt dat ook voor jou? 

 

Eén ding zal ik je zeggen. Neem niets klakkeloos aan van een ander. Alleen als je luistert naar jezelf en voelt wat goed voor jou is, zonder de overtuigingen, conditioneringen of angsten toe te laten, kun je voelen dat er maar weinig nodig is om gelukkig te zijn. Soms is het een seconde, of een ademteug lang. Als je dat gevoeld hebt, weet je hoe het werkt. En begin je te zaaien, om later nog meer te kunnen oogsten.

 

september 2018

 

 

 

Als het bordje Glimlach

voor de ingang hangt,

is de tuin niet te bezoeken.

Designed by Ed&Loes