Waar je mee omgaat, word je mee besmet

Een oude zegswijze die in deze tijd behoorlijk van toepassing is. Niet alleen vanwege het bekende virus. Je kunt ook door andere zaken worden besmet. Bijvoorbeeld door de angst het virus op te lopen, wat versterkt wordt door de maatregelen. We worden veel meer beïnvloed door onze omgeving dan we misschien beseffen. 

 

Zo ben ik als kind onvermijdelijk besmet geraakt door mijn vader, moeder, broers en zussen. In ons gezin was het werk voor de zaak – mijn vader runde een fietswinkel – belangrijker dan de aandacht voor de kinderen. Ik leerde al vroeg dat de buren niets mochten vinden (horen) van wat er zich daadwerkelijk afspeelde binnen ons gezin. Op de vraag hoe het ging, volgde automatisch een glimlach en het standaard “Goed hoor,” alsof ik het zelf geloofde. 

 

De invloed die ons gezin op mij heeft gehad, drong pas vele jaren later tot mij door. Toen ik werd overvallen door mijn eerste burn-out bleek dat ik veel obstakels in mijn lichaam, maar vooral in mijn hoofd had op te ruimen. Overtuigingen, conditioneringen die vast zijn gaan zitten op plekken die ernstig pijn deden. Alles wat ik vroeger heb aangenomen als waarheid of overgenomen omdat iedereen dat deed, heb ik stap voor stap weer teruggedraaid. Iedere overtuiging bekeek ik van alle kanten. Is dit mijn eigen waarheid of is het er ingepompt door ouders of ‘leraren’? Doet dit mij goed of beperkt het mij? Met vaste regelmaat en onverdeelde aandacht probeerde ik om mij volledig bewust te zijn van iedere beperkende conditionering. Hoe bewuster ik daarvan werd, hoe meer ze aan kracht verloren.

 

Met dit proces ben ik al mijn leven bezig en dat zal nog wel even doorgaan, vermoed ik zo. Al die tijd dat ik mijzelf liet besmetten, heeft minstens zoveel tijd nodig om te genezen. Zo ben ik nu bewust van met wie ik omga. Mijn vrienden kies ik zorgvuldiger uit. Toch hebben al de vriendschappen – positief en minder positief – in mijn leven mij wijzer gemaakt. Van veel mensen in mijn nabijheid – klagende mensen of zij die zichzelf als slachtoffer zien – leerde ik dat ik mijn eigen energie niet langer wil vergiftigen. Ik weet nu: klagen helpt mij geen steek verder. Zolang anderen ‘schuldig’ blijven aan wat mij dwarszit, ontwikkel ik niet. Accepteer het of doe er wat aan!

 

Naarmate de leeftijd vordert, worden de besluiten gemakkelijker. Mijn intuïtie is nu mijn mentor. Ik moest 59 jaar worden om mijn Grote Liefde mijn leven te laten binnenwandelen. Onze Liefde en aandacht voor elkaar zijn groots. Niet alle besmetting is negatief. We beïnvloeden elkaar en kijken onbevangen naar de spiegel van onze ziel. We voeden elkaar met liefde, wijsheid en plezier. En in de spiegel die mijn lief mij voorhoudt leer ik ook te kijken naar mijn schaduwkanten. De manier waarop hij bij zichzelf blijft, neem ik gretig van hem over. Zien doet volgen. Ik leer om mijn grenzen aan te geven en wat anderen daarvan of van mij vinden, raakt mij steeds minder.

 

Ook mijn tuin voedt mij met helende energie. Zijn stilte en rust werken in op mij, zodat ik die op mijn beurt kan doorgeven aan mijn omgeving. Het inspireert ook bezoekers aan mijn tuin. De mensen die iedere maandagochtend mijn les in taichi en qigong volgen, imiteren mijn bewegingen en luisteren naar wat ik puur op intuïtie vertel. Zij worden beïnvloed door mijn enthousiasme en de bijna stoïcijnse herhaling van de oefeningen. Zij ademen de frisse buitenlucht midden in de natuur en laden zich op met de energie van de groep als we ons gelijktijdig laten wiegen op de zachte stroomlijn van qigong-bewegingen. Met deze prachtige energie besmetten zij weer hun naasten. Zo creëren we nieuwe neurale paden in onszelf en slijten de oude pijnlijke overtuigingen. 

 Alsof je een steentje in het water gooit, waardoor de kringen in het water steeds groter worden en verder reiken tot ze vervagen, maar hun invloed, net als het licht, onafgebroken uitoefenen. Hoe bewuster je bent van de macht door jouw conditioneringen en overtuigingen, hoe meer je in staat bent om het een positieve wending te geven op jouw leven én dat van anderen.

 

Met wie ga jij om? 

 

december 2020

 

 

 

 

Als het bordje Glimlach

voor de ingang hangt,

is de tuin niet te bezoeken.

Designed by Ed&Loes